top of page

Wat heeft RBAC te maken met Data Beveiliging?

Bijgewerkt op: 7 apr. 2022

Ervaringen en bevindingen van een Information Security professional hoe die Varonis Datadvantage gebruik, in relatie tot het RBAC-model of oplossing.
Samenvatting

RBAC-oplossingen geven vrijwel geen inzicht in het gebruik van “sensitieve” data binnen het toegepaste RBAC-model of de daarbij behorende functierollen. Hier zijn ze oorspronkelijk ook niet voor bedoeld. Er zijn een aantal RBAC oplossingen die claimen dat zij dit inzicht wel kunnen verschaffen, echter in de praktijk heb ik dit nog niet werkend gezien.

Met behulp van Varonis Datadvantage, kan een onderneming inzicht krijgen in, welke medewerkers daadwerkelijk gebruik maken van gevoelige data, die via het RBAC-model/ de functierollen voor hen beschikbaar stellen.

Op basis van deze informatie kunnen er betere risicoanalyses en reviews (Role reviews, User Access reviews) gemaakt worden. Met als uitkomst dat een instelling op termijn aan een scherper, minder risicovol RBAC-model kan bouwen.


Uitleg

Vrijwel alle grote (financiële) instellingen binnen Europa maken gebruik van een RBAC-model. Het correct onderhouden van een RBAC-rollenmodel binnen grote organisaties kan veel tijd en geld kosten. Denk hierbij aan het uitvoeren van:

• User Access Reviews

• Role-Reviews

• Het bijhouden van Autorisatiematrixen

• Het periodiek uitvoeren /bijhouden van verschillende IAM gerelateerde Controls uit verschillende frameworks. (NIST, EBA etc..).


Wanneer deze werkzaamheden correct uitgevoerd worden, scoort een instelling volgens, de meeste Frameworks groen. Men is compliant. Hoewel de instelling op papier compliant is, is het nog maar de vraag of men in de praktijk daadwerkelijk controle/grip heeft over hun sensitieve data.


De praktijk

De praktijk leert dat na verloop van tijd, afdelingsmedewerkers steeds meer toegang krijgen tot, al dan niet vertrouwelijke data. Dit wordt veroorzaakt door:


• De meeste RBAC-oplossingen, geen inzicht kunnen verschaffen in het gebruik van data, waartoe een functierol toegang geeft.


• Organisaties door de snel veranderende wereld, via selfservice modellen, steeds meer verantwoordelijkheid bij de medewerkers zelf neerleggen, m.b.t. het aanvragen van hun rechten/toegang. Eenmaal aangevraagd, betekent het vaak dat deze meestal niet meer wordt teruggedraaid.


RBAC-oplossingen voeren over het algemeen dus geen analyses uit, op het gebruik van data, binnen een afdelingsrol.


Er zijn een aantal oplossingen die claimen dat ze dit kunnen. Of dat ze echter op hetzelfde niveau zitten als Varonis Datadvantage, betwijfel ik. In de praktijk heb ik het nog niet gezien.

Het analyseren van functierollen (Role-review) is in de meeste gevallen nog een semi-geautomatiseerde exercitie. Men beschikt helaas in de praktijk niet over feitelijke cijfers, waaruit men kan opmaken, of beschikbare data binnen een functierol daadwerkelijk gebruikt wordt door medewerkers.


Met behulp van Varonis Datadvantage kunnen wij, ons tot op een zeer gedetailleerd niveau, inzicht verschaffen in het gebruik van “gevoelige data” binnen het RBAC-model of de opgemaakte functierollen.

Datadvantage stelt ons in staat om gemakkelijk een aantal vragen te beantwoorden:

• Maken medewerkers daadwerkelijk gebruik van de data waar zij de beschikking over hebben?

• Hebben medewerkers deze toegang tot data eigenlijk wel nodig, gebaseerd op de cijfers/inzicht die Datadvantage ons verschaft?

• Welke risico’s lopen wij als bedrijf, omdat medewerkers toegang hebben tot data die zij mogelijk niet gebruiken?

• Kunnen wij het rollenmodel aanpassen/verbeteren waardoor wij de gevolgen van bijv. een data lek of Ransomware aanval kunnen verkleinen?


Op basis van feiten en cijfers, verkregen uit Varonis Datadvantage, worden organisaties in staat gesteld om meer grip uit te oefenen op hun (gevoelige) data, die binnen het RBAC-model, voor medewerkers beschikbaar is.


##

63 weergaven5 opmerkingen

5 Comments


Minhaz Uddin
Minhaz Uddin
Dec 21, 2023

Het huren van Springkussens huren kan een leuke toevoeging zijn aan evenementen, feestjes, of andere bijeenkomsten, vooral als er kinderen aanwezig zijn. Hier zijn enkele stappen die je kunt volgen om springkussens te huren:

1. Zoek naar Verhuurbedrijven:

   - Gebruik zoekmachines of vraag bekenden naar aanbevelingen.

   - Zoek online naar lokale verhuurbedrijven die springkussens aanbieden.

2. Vergelijk Verschillende Opties:

   - Vergelijk prijzen, formaten en types springkussens bij verschillende verhuurbedrijven.

   - Let op eventuele extra kosten, zoals bezorgkosten.

3. Controleer Beschikbaarheid:

   - Neem contact op met het verhuurbedrijf om de beschikbaarheid van de springkussens te controleren op de gewenste datum.

4. Informeer naar Voorwaarden:

   - Vraag naar de huurvoorwaarden, zoals de duur van de huurperiode, ophaal- en bezorgtijden, en eventuele borgsom.

5.…

Like

Minhaz Uddin
Minhaz Uddin
Dec 17, 2023

In het uitgestrekte landschap van online content hebben autoblogs een speciale plaats veroverd, waar autoliefhebbers en nieuwsgierigen samenkomen om zich te verdiepen in het boeiende universum van de automobielindustrie. Deze auto blogs fungeren als digitale ontmoetingsplekken waar gepassioneerde schrijvers en fervente lezers samenkomen om de laatste ontwikkelingen, trends en technologische innovaties op het gebied van auto's te verkennen. Gehost op diverse platforms zoals WordPress, AutoWeek, en Motor1, bieden deze blogs niet alleen een schat aan informatie maar ook een gemeenschap waar gelijkgestemden hun liefde voor auto's kunnen delen. Of je nu een fan bent van luxe sportwagens, elektrische voertuigen, klassieke auto's of de nieuwste technologische snufjes, er is een auto blogsdie aan je specifieke interesse voldoet. Een van de sleutelkenmerken van deze…


Like

Het lijkt erop dat je op zoek bent naar dakdekkers in Nederland. Het vinden van de juiste dakdekker is essentieel voor kwalitatief dakwerk. Hier zijn enkele stappen die je kunt overwegen: Online Zoekopdracht: Gebruik online zoekmachines om dakdekkers in Nederland te vinden. Typ bijvoorbeeld "dakdekkers Nederland" in de zoekbalk. Vergelijkingswebsites: Er zijn online vergelijkingswebsites die je kunnen helpen bij het vinden van dakdekkers en het vergelijken van prijzen en beoordelingen. Vraag Aanbevelingen: Vraag vrienden, familie of buren om aanbevelingen. Persoonlijke ervaringen kunnen waardevol zijn. Controleer Beoordelingen en Recensies: Bekijk beoordelingen en recensies van andere klanten om inzicht te krijgen in de kwaliteit van het werk en de betrouwbaarheid van de dakdekker. Vergunningen en Verzekeringen: Controleer of de dakdekker de benodigde vergunningen heeft en goed verzekerd is. Dit is belangrijk voor…


Like

Wat is een elektrische scooter?


Een elektrische scooter is een vervoermiddel dat wordt aangedreven door een elektrische motor en wordt gevoed door oplaadbare batterijen in plaats van een verbrandingsmotor die benzine of diesel gebruikt. Elektrische scooters zijn ontworpen voor korte tot middellange afstanden en zijn een populair vervoermiddel in stedelijke gebieden.


De voordelen van een elektrische scooter


Elektrische scooters bieden verschillende voordelen ten opzichte van scooters met verbrandingsmotoren en andere vervoermiddelen. Hier zijn enkele van de voordelen van elektrische scooters:


  1. Milieuvriendelijkheid: Elektrische scooters stoten geen schadelijke uitlaatgassen uit, zoals koolmonoxide en stikstofoxiden, en dragen daarom bij aan een schonere luchtkwaliteit en verminderde luchtvervuiling. Ze helpen ook bij het verminderen van de CO2-uitstoot, wat bijdraagt aan de…

Like

Looking for a little extra support for your current English studies?

Click English Academy for more information on extra tuition.

Like
bottom of page